måndag 18 mars 2013

Kanslisvenska, ett krångligt och maktförknippat språk!  
Kanslisvenska också känt som byråkratsvenska är ett språk som är traditionsrikt och samtidigt symboliserar makt. Det kan vara väldigt svårt för en vanlig Svensson att förstå språket men det är inte lätt att få myndigheterna i Sverige att sluta använda sig av kanslisvenskan. 
Jag anser att det är fel av myndigheter att skriva brev och andra texter till vanliga människor på kanslisvenska på grund av att de kan vara mycket svårläst för människor som inte jobbar med att läsa eller skriva texter på kanslisvenska. För att underlätta för svenskar och undvika missuppfattningar måste alla myndigheter förenkla sitt språk och på så sätt kommer fler människor förstår vad myndigheterna vill få fram med sina texter.
Dessutom kan personen som får ett brev hemskickat utelämnas från viktig information på grund av att att man inte förstår texten. Det tar även väldigt lång tid att sätta sig in och försöka förstå en text som är skriven på kanslisvenska.
Förutom detta kan det på samma sätt bli missförstånd när man inte är insatt i byråkratsvenskan och därför inte förstår myndigheternas budskap och på så sätt missuppfatta brevet helt och hållet. I boken språket av Bengt Sjöstedt och Tomas Jeppsson (Studentlitteratur AB) skriver de att det som göra att kanslisvenskan uppfattas som svår, är att meningarna ofta är långa och innehålla många svåra ord. Ordföljden kan också vara krånglig och detta används för att göra kanslisvenskan opersonlig. Det här i sin tur utstrålar pondus och makt. Då tycker jag att om myndigheterna behöver använda sig av ett speciellt språk för att vissa att de har makt, så är något fel. Jag kan förstå att myndigheter ville visa att de hade makten förr i tiden, men idag ska inte myndigheter behöver använda sig av ett speciellt språk för att få respekt. Utan det som är viktigast är att alla ska kunna förstå deras budskap och att ingen ska missa någon viktig detalj eller missuppfatta meningar bara för att det skrivs på ett krångligt och svårt sätt. Därför borde byråkratsvenskan bytas ut mot ett enklare språk.
Det finns de som tycker att kanslisvenskan ska fortsättas att användas för att den kan skrämma människor och på så sätt visa att de har makten och kräva in pengar som någon är skyldig. Men jag tror att om man inte har några skulder och sköter sin ekonomi så skulle man betala in pengarna även fast man inte blev ``skrämd´´ av byråkratsvenskan. Vore det så att man var så illa ute att man inte kunde betala sina skulleder eller helt enkelt inte ville betala dem för att man hellre slösade pengarna på något annat så tror jag att det skrämmande brevet inte gör någon större skillnad, utan de kommer i vilket fall inte betala in de pengar de är skyldig.
Avslutningsvis skulle jag bar vilja säga till alla myndigheter i Sverige att ni borde sluta försöka skaffa respekt genom att uttrycka er med svåra ord och långa meningar. Vi kommer tycka bättre om er när vi inte längre behöver lägga ner massa tid och energi på att försöka förstå oss på en svår och underlig text. Det bästa ni kan göra är att avskaffa kanslisvenska och på så sätt bli mer omtyckta och få mer respekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar